Saturday, March 21, 2009 | Filed in:
Label:
hujung minggu
Ini adalah menu yg aku tak akan tolak walaupun aku sebolehnya mengelak santan. Apa? Diet? Cuti a hari ni haha.
3 pilihan ulam rebus. Pucuk kates(betik), pucuk singkil(bebuas) dan pucuk ubi. Lawannya ialah sambal godok(rebus) dengan bahan istimewa lombok rawit(cili api), bilis hitam, tempe dah cendawan liar yang selalu tumbuh kat kayu getah. Aku tak tau apa nama dia. Lombok rawit dan pucuk2 adalah rezeki yang Allah tumbuhkan disekeliling rumah. Jangan tanya berapa kali aku tambah nasi hehe
This entry was posted on 11:37 PM
and is filed under
hujung minggu
.
You can follow any responses to this entry through
the RSS 2.0 feed.
You can leave a response,
or trackback from your own site.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
12 corat coret:
awa meleleh air liur aku tgk sambal tu...tp aku x panggil samabal gobok...aku panggil sambal bobok (dr ayah aku la tu..)
pergh... mmg sdap.. kaedahnye same cuma namenye beza sket.. tp mmg jawa pure tuh...
Best lagi ulam cicah budu or sambal belacan or sambal udang baring...meleleh air liur..
Budu..budu..
Awa, aku pun nak tunggu kakak ipo aku tlg masak cendawan kukur MIL aku bwk...he he he..nak msk sendiri x reti cemana...aku hulur mangkuk je la.....
errr aku x penah makan pon..pasni nak try! ko bawak la awa time aku ada reuni nanti..:p
wuwu... macam sedap je.. tak penah makan ni.. mak tak penah buat.. kekeke..
hamboi.. aku sampai pagi2 dah berderet komen :P
mayti: mayti, godok bukan gobok. gobok buat simpan baju le..
dhan: identiti jawa ek han, selain ayam ungkep :P
yati: susah nak bandingkan kesedapan sambal godok ditekak org jawa dgn budu ditekak org ganu. haha
teja: oo nama dia cendawan kukur ek nama dia. Sini susah la nak jumpa, mak aku import dari sabah.
qim: ini mak aku punya specialty, bukan anak dia haha
yatt: sedap tak terkata huhuhu.. anak la plak buat kat mak :p
Awa : Aku x tau le cendawan yg ko punya tu nama apa.Cendawan yg MIL aku bawak dia ambik kat kebun getah gak...kecik2 kaler hitam....
Teringat satu insiden semasa aku duduk kat Semenyih dulu, hampir berlaku kemalangan gara2 nak beli cendawan tepi jalan...tp masa tu kemamarazian aku lom di asah lg, kamera buat hiasan jek....
waaa dah lama x makan sambal godok tu biasanya mak aku yg msk nnt balik aku minta dia buat ler....lapor nye....
sedaaaaaaaaaap..rugi klu ko berdiet ..aku suke sambal godok atok bongkek ..da lama xpekene..
awa..alangkah bestnya kalau aku ni suka makan ulam..heheh..tak boleh telan tekak ni..sayur pun memilih.. tapi kalau pucuk ubi masak lemak..aku boleh makan la..
yin: yg lebih sedap ialah nostalgia yg mak kita letak dlm tu.. sama je kan masakan mak dari dulu sampai skrg :)
mala: apo laie.. masakla.. nanti pas bersalin kene pantang lak.. skrg la nak melantak hehe :P
bb: pucuk ubi rebus + sambal godok ni kekdahnya samala dgn pucuk ibu masak lemak, cumanya kuahnya tu asing dan lebih powerrr :D
Post a Comment